projekt:

nástavba Karenova

návrh a projekt pro DSP na rekonstrukci obytného objektu (2007)

Stávající stav

Jedná se o samostatně stojící třípodlažní, nepodsklepený bytový dům, kde na každém patře jsou dva byty. Objekt je zastřešen sedlovou střechou s valbou nad štíty, podkroví objektu je v současnosti nevyužívané. Objekt je vyzděn z keramických cihel, stropy jsou keramické z desek HURDIS, tloušťka stropní konstrukce je cca 300mm. Každý byt má samostatný zdroj tepla (plynový kotel) a vytápěné jsou většinou lokálními topidly WAV s vyvedením na fasádu, odkouření kotlů je svedeno do stávajících komínů.

Celkem je v objektu 5 bytových jednotek. V přízemí je zřízena garáž pro dvě vozidla. Objekt stojí na vlastním pozemku, který je zatravněn, před garáží je zpevněná plocha. Na pozemkou stojí tři vzrostlé stromy. Objekt je v současnosti napojen na veřejné sítě stávajícími přípojkami, které projektem nebudou měněny.

 

Návrh

V nástavbě jsou navrženy dvě bytové jednotky. Půdorys bytů vychází z půdorysů bytů v nižších patrech, mezibytové příčky stojí nad sebou, stoupačky instalací jsou vedeny průběžně.

Dispozičně jsou ve spodním patru nástavby je na jih orinetován velký obytný prostor (obývací pokoj s kuchyňský a jídelním koutem) tento pokoj je osvětlen dvěmi velkými okny, které mají v sobě osazeny balkónové dveře, tím je možno prostor co nejvíc otevřít do exteriéru. U severní fasády kde je umístěna původní koupelna, vznikla samostatná ložnice, která může v budoucnu sloužit jako samostatná garzonka, která ale přesto bude součástí bytu. Dále je pak na tomto patře umístěna tolaeta a etchnická místnost s kotlem. V podkroví pak vznikly dvě velké ložnice (jedna se šatnou), koupelna a terasa která je situovaná na severo-východ, terasa bude mít podlahu tvořenou dřevěným roštěm.

Objekt je nově zastřešen sedlovou střechou bez valb nad štíty, krytina zůstane keramická - bobrovka. V původní studii byla uvažována střecha s uskočeným hřebenem, ale v průběhu SP bylo od tohoto návrhu z finančních a stavebně technických důvodů upuštěno. Jižní fasáda do dvora bude oživena napnutím sítě, která umožní popínání rostlin, které objekt pohledově načlení na převážně vertikálné části.

 

Půdorysy

 

Zákresy do fotografií

 

Foto z výstavby