projekt:

Úvaly u Prahy

novostavba rodinného domu (2008/09)

Požadavkem investora bylo vyprojektování rodinného domu pro dva lidi k trvalému bydlení s možností ubytování vnoučat a návštěv. Dům je koncipován jako dřevostavba systémem DEKHOME s důrazem na nízkoenergetické pojetí a prvky pasivní ochrany proti přehřívání objektu. Stavba je vytápěna tepelným čerpadlem vzduch-voda, je vybavena vlastní čističkou odpadních vod a filtrem na pitnou vodu. Objekt je umístěn na malém pozemku čtvercového tvaru poblíž lesa.

Objekt má tvar písmene "L", v části přilehlé k silnici je umístěna garáž pro jedno vozidlo, dále je přízemí věnováno k trvalému bydlení. V horním patře jsou umístěny dvě ložnice a pracovna s knihovnou u schodiště. Nad kratším ramenem objektu je umístěna pochozí terasa. Vnější plášť je obložen dřevěnými prkny.

Nosným prvkem celého objektu je dřevěný trámek 160x60mm, který tvoří sloupky, průvlaky i stropnice. Z tepelně technického pohledu je objekt zateplen 160mm minerální vlny mezi sloupky, vnější plášť je tvořen dalšími 100mm minerální vlny a provětrávaným dřevěným obložením. Proti nadměrnému přehřívání je objekt chráněn pevnými pergolami a přesahem pultové střechy, které jsou navrženy tak, aby při letním slunovratu byla okna maximálně zastíněna, naopak v zimě jsou okna plně vystavena slunci.

Zastiňující pergola nad 1.NP je porostlá popínavou zelení, která celý objekt dále oživuje.

V současnosti probíhá stavba, která postupuje do fáze vnitřních úprav. V březnu 2009 bylo rozhodnuto upustit od dřevostavby a projekt předělat na klasickou zděnou stavbu při zachování stejných tepelně technických vlastností objektu. Způsob vytápění a likvidace odpadních vod zůstává stejná.

 

vizualizace objektu

 

letní vizualizace - zastínění oken

 

zimní vizualizace - zastínění oken

 

foto z průběhu výstavby